Är fotbollen snart en klassfråga? Det tror dessvärre tyvärr Ulf Carlsson och Bert Andersson på Göteborgs Fotbollförbund som skriver om sina tankar i Göteborgs Posten. Men i Stockholm jublar ungdomsklubbarna nu när Gräsroten delas ut av Svenska Spel – hela 58 miljoner kronor är det som ska delas ut och cirka 31 miljoner av dessa går till fotbollen.

De flesta ungar har nog någon gång stått framför ett stort och redigt fotbollsmål på en konstgjord gräsplan redo att sätta den där avgörande straffen eller dribblat över en grusplan så att dammet yr. Men så kommer det kanske inte se ut i framtiden. Fotbollen går nämligen mot ett nytt utseende med nya regler. Men kommer fotbollen att finnas kvar i Göteborg? Ulf Carlsson och Bert Andersson på Göteborgs Fotbollförbund tror dessvärre att fotbollen kan komma att bli en klassfråga framöver då det går allt sämre för klubbarna i staden, vilket Göteborgs Posten skriver om. Här saknas finanserna, och sett till årets gräsrotspengar så är det heller inte mycket finanser som kommer att gå till Göteborg, pengarna stannar i stället i Stockholm.

Guldregn över fotbollen i Stockholm

I Göteborg tror man att ungdomsfotbollen går en mörk framtid tillmötes, men så är det inte i Stockholm. Här har klubbarna får miljonregn över sig och enligt Aftonbladet är det hela 31 miljoner kronor av de totalt 58 miljonerna som delas ut som kommer att gå till Stockholms fotbollsklubbar. Mest får Hammarby IF Fotbollsförening med 1 605 347 kronor. På fjärde plats ligger dock IFK Göteborg på 990 216 kronor, så något mer i kassan kommer det bli även här. Så även om det är Stockholms län som kammar hem storpotten så kommer en hel del pengar gå vidare ut i landet också – allt för att fotbollens framtid ska bli så ljus som möjligt – vilket också är varför Svenska Fotbollsförbundet kommit med nytt förslag om att ändra om spelplanen en aning när det kommer till ungdomsfotbollen.

Nya fotbollsplaner och spelregler

Något som kan bli verklighet för ungdomsfotbollen i framtiden är att man kommer spela på mindre planer med sarger och mindre fotbollsmål för att passa de yngre spelarna bättre. Enligt förslaget som framkommit är utgångspunkten i det hela att man ska få spela mer på bollen än vad alla barn får göra idag. Därför föreslår Svenska Fotbollsförbundet att 6-7 åring ska spela i 3-mannalag utan målvakt och utan några fasta positioner på spelplanen som endast kommer vara 15×10 meter omgärdad av sarg, 8-9 åringar spelar 5-mot-5 men 9-åringarna spelar utan sarg på en plan som är 30×20 meter och bollen ska vara i storlek 3. Matchtiden är 3×15 minuter och samma gäller även här om att backa till retreat line när motståndarna spelar fram bollen. 10 till 12 åring spelar i 7-mot-7 lag med matchtid på 3×20 minuter och på en plan som är 50×30 meter samt här har man lagt till lite fler regler. I åldersgruppen 13-14 år spelar man i 9-mannalag och i 3×25 minuter. Om man blir varnad så utvisas man i 5 minuter men målet är att alla ska få spela minst en halvlek. I åldrarna 15-19 år är det 11-mot-11 som spelar och kommer gälla speltidsgaranti och korttidsutvisning, men i övrigt är reglerna här som vanligt utan förändring.