Varje år, när melodifestivalen går av stapeln, är det någon surpuppa som klämmer ur sig att det inte går att tävla i musik. Själva festivalens existens borde dock vara bevis nog för att det faktiskt går, och att det dessutom är en tävling som är populär att delta i och att följa. Dessutom finns det ju många sporter där en jury fäller utslaget: det är ju det vanligaste i gymnastik. Därför borde det inte vara konstigt om det även fanns tävlingar där det istället är publiken som fäller avgörandet, och melodifestivalen är ju just en sådan tävling.
Inom kategorin ”udda idrotter” samsas många olika sporter. Vilka sporter som sorteras in under begreppet ställer för det mesta mer om den som gör sorteringen än om sporten som sådan. Några exempel är dessa:

  • Gång. Alla som någonsin har sett sporten utövas förstår. Därmed inte sagt att de som utövar gång inte bör respekteras, för de är skickliga idrottare som alla andra.
  • MMA, som är en förkortning för mixed martial arts. Denna sport väcker många känslor, inte minst eftersom den är tillåten i Sverige, medan proffsboxning inte är det.
  • Fönsterputs. Ja, det finns ett SM och ett VM i fönsterputs. Här kan ni läsa om de regerande svenska mästarna.

Yrkes-SM

Amerikansk kärringbärare

Fönsterputs är kanske inte en riktig sport. Däremot är SM ett bra tillfälle för företag som utför fönsterputs till fast pris att skapa uppmärksamhet för branschen. Över huvud taget finns det många tävlingar för praktiska yrken av olika slag. I början av 2000-talet stod exempelvis Stockholm värd för World Police and Fire Games. I en Rocky-stripp från denna tid skämtar Rocky och hans kompisar om World Bibliotekarie and Arkivarie Games, men dessa finns inte. Å andra sidan kanske de snart kommer att finnas, förhoppningsvis dock utan den svengelska titeln.

Bära kärring

Slutligen några ord om en av de mest populära udda sporterna, i alla fall som samtalsämne betraktat. Det rör sig om den finska sporten eukonkanto, på svenska kallad ”bära kärring”. I denna sport gäller det att på så kort tid som möjligt bära en kvinna som väger minst 49 kilo längs en 253,5 meter lång bana. Det vinnande ekipaget får kvinnans vikt i öl.