Sportens kronjuvel är nog de olympiska spelen. I år var det så dags för sommarversionen av denna höjdpunkt, som endast förärar oss två veckor var fjärde år. Det land och den plats som denna gång fick bära facklan och vara värd för spelen var Rio de Janeiro i Sydamerikas grönskande land, Brasilien.

Plastfigurer olika sporterDet har skett en hel del under de dagar som spelen har varit i gång, skrällar och skandaler. De som vill betta på sommarspelen i Rio kan alltså tjäna en del, för det är nämligen så att lite vad som helst kan hända under Olympiska spelen. Men om OS i Sydney är vida känt som ”the best games ever” har Rio redan blivit klart utdömt i racet att ta över den stafettpinnen.

I en artikel i Svenska Dagbladet kan en läsa om hur skandalerna redan hopar sig, med missöden och misstag hit och dit. Bland annat blev det oförutsedda problem med fackeltändningen men även så visade det sig att simhopparnas bassäng blev helt grön, av kemikalier. En av världens bästa simmare, Ryan Lochte ljög om att ha blivit rånad av en taxichaufför fast det egentligen var så att han tillsammans med tre andra simmare själva hade vandaliserat en bensinstation.

Ryska idrottare buades ut

En annan kontrovers i OS detta år var att de flesta av Rysslands idrottare faktiskt inte fick vara med och tävla i spelen, detta på grund av att OS-kommittéen stängt av landets team efter upptäckten att det pågått en systematisk dopning under flera år. En som trots allt var med i OS från Ryssland, var simmerskan Julia Efimova. Hon buades av publiken genom i stort sett hela spelen, något som hon tyckte kändes som att vara i ett krig. Hon tog två silver men det ökade inte hennes popularitet hos publiken. Eftersom hon tidigare varit dömd för anabola steroider samt blivit påkommen med andra otillåtna medel i kroppen är det kanske inte så konstigt att det blev som det blev när hon trots detta fick vara med och tävla. Mer om detta kan man läsa om i en artikel i Expressen.

Något som står klart är att det för i alla fall Sveriges del varit kvinnornas OS. I Sveriges Radio kan en läsa att det faktiskt varit medaljrekord av de svenska damerna och att andelen kvinnor fortsätter att öka vid OS-tävlingarna.