För de flesta är träning och motion något som man gör på fritiden och kan vara ett fritidsintresse. Nu ser vi dock att fler börjar med krav på träning under arbetstid. Bland annat har företaget Kalmar Vatten infört träningskrav och detta blev till en början mottaget med en del sura miner.

529916-senior-adult-man-in-the-gym

Många ser träning som det bästa som finns och de måste få in träning några gånger i veckan för att må bra och känna sig nöjda med sina liv. Andra tycker att träning är det hemskaste som finns att göra på denna jord och mår ännu sämre av att träna än att inte träna. Det som är så bra med träning är att det är frivilligt huruvida man vill göra det eller inte. Så de som vill träna kan fortsätta träna på och de som helst håller sig lång borta från ett gym, har möjligheten att göra det. Men för första gången i princip någonsin, har träningen blivit ett måste för en grupp personer.

Måste träna två timmar

Det är nämligen de anställda på Kalmar Vatten som har obligatorisk friskvård på arbetstid. Alla anställda har ett krav på sig att träna åtminstone två timmar per vecka och en utav dessa timmar måste vara styrketräning. Företagsledningen har koll på hur mycket de anställda tränar genom att de kollar närvaron hos det närliggande gym som de anställda får gå till gratis. Den som inte har gått och tränat minst två timmar varje vecka får en varning vid ett utvecklingssamtal med den närmsta chefen. Träningen räknas som en del av lönekriterierna, vilket innebär att en anställd som inte tränar kan få lägre löneökningar.

Blandade reaktioner

Träningskravet på företaget kan låta väldigt hemskt men man införde de här reglerna för att minska på belastningsskador och sjukdomar hos de anställda. Det nya träningskravet har faktiskt lönat sig och sjukfrånvaron på företaget har minskat 0,36 procent. Nu är även de flesta på företaget positiva till träningen när de kommit in i vannan att gå och träna. Det var dock en del sura miner från början och det var till och med vissa som gick till gymmet och bara satt där för att sitta av tiden. Läs mer.