Livet i sin allra mest vardagliga essens kretsar kring monotona och invanda fysiska och sociala levnadsmönster. De mest återkommande rutinerna tar upp dygnets alla tjugofyra timmar och innan man vet ordet av det är det för länge sedan man gjorde något som gjorde en genuint lycklig. Det talas mycket om Nils Dacke här. Och BK Dacke och i viss mån även Dackefejden. Men idag ska vi tala om hur idrottande och fysisk aktivitet är källor till glädje, frihetskänsla och livgnista.

Spela spel är inte samma sak som att aktivera sig fysiskt

Många vill idag hävda, det med en viss rätthet, att de mindre fysiskt ansträngande idrotterna idag också har sina läkande effekter på kropp och sinne. Man listar saker som att delta i pokerturneringar hemifrån, på online casino, spela schack, minnessporter – som idrotter. Visst är det väl så att det handlar om människor som utan hjälpmedel utmanar varandra i grenar som på ett eller annat sätt mäter en människas kapacitet.

Men att gå från att man kan tävla mot varandra i spel till att hävda att det är idrott är ett farligt och felaktigt steg. Inte för att man förnärmar vältränade idrottare och motionärer. Utan för att det är dumt att leda dagens unga till att tro att en omgång bowling eller biljard kan få dem friska och starka nog att möta morgondagens utmaningar.

Njut och lid med kroppen

Byt soffan mot skogen

Vi människor har fötts i kroppar med en uppsättning egenskaper. Så långt kan nog alla hålla med. Den mest synliga egenskapen är just att vi har en kropp. Muskler, leder och senor. En kropp som är byggd att arbeta. Idrott är kroppsligt arbete. Alla som funnit en sport de älskar att utöva har kommit på hemligheten. Bara det att de älskar att idrotta är en stor del av hemligheten. Men man kan också vända på det. Att när kroppen utsätts för prövning, då händer det något med sinnena. Efter att kroppen utsatts för en stor påfrestning brukar man känna ett otroligt lugn samtidigt som en eufori sprider sig i kroppens alla delar. Det är skönt att ha satt igång blodet.

Även när man i en sport eller när man anstränger sig som allra hårdast känner man en innerlig lycka i samma smärta som man känner i muskler och lungor. Här fem tips till ett liv med idrott:

  1.  Köp ett par löparskor och spring. Börja långsamt och trappa upp. Du får även se världen och naturen i nya ögon.
  2.  Cykla eller gå mer där det är möjligt.
  3.  Börja på en kampsport som boxning eller självförsvarsträning.
  4.  Våga bli vän med livets lidanden.
  5.  Gå med i BK Dacke. ☺